О Удружењу: ко смо ми

Национална асоцијација произвођача ракија Србије СРПСКА РАКИЈА је струковно удружење основано 2007. године. У заједничкој тежњи да унапреде квалитет производа, пласман и едукацију потрошача, регистровани произвођачи из свих крајева Србије удружили су снаге да би ракија, као национално пиће, заузела место које јој припада.

У току свог постојања Асоцијација је мењала правну форму и облике организовања, али су основне идеје остале исте. Данас је Српска ракије најзначајније и најрепрезентативније удружење регистрованих произвођача ракије у Србији, које окупља готово све важне и у јавности препознатљиве дестилерије ракије. Чланови Асоцијасције колективно су учлањени у Групацију произвођача ракије при Привредној комори Србије, што овој еснасфској организацији даје додатни значај.

Улога и значај Асоцијације препознати су од стране релевантних државних органа и институција. Асоцијација остварује веома добру сарадњу са Министарством пољопривреде, Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Министарством финансија, Привредном комором Србије, Туристичком организацијом Србије, Регионалном развојном агенцијом Златибор , низом локалних самоуправа и других струковних и стручних удружења.

Најбољи пример успешне сарадње Асоцијације и државних органа догодио се током припреме и доношења сада важећег Закона о јаким алкохолним пићима, када су кроз активну улогу Асоцијације у Закон унети сви захтеви и примедбе регистрованих произвођача ракије. Овим је још једном потврђен значај удруживања у борби за заједничке интересе, као и чињеница да уједињени можемо много лакше решити бројне проблеме и пресудно утицати на свој положај у друштву и на тржишту.

Асоцијација Српска ракија придаје велики значај и чини посебан напор да кроз едукацију подигне страндарде у производњи и потрошњи ракије. Најбољи доказ успеха и помака на том плану су бројна признања и награде које чланови Асоцијације добијају на престизним оцењивањима квалитета, сајмовима и фестивалима у земљи и окружењу, а све чешће и на међународним манифестацијама у удаљеним и за ракију из Србије до скоро недоступним дестинацијама. Организовањем специјализованих фестивала и сајмова Асоцијација континуирано ради на едукацији потрошача, што се итекако одразило на унапређење и културу потрошње квалитетне ракије у Србији последњих година.

Једном речју, Асоцијација Српска ракија је синоним за најбољу ракију из Србије.

Живели!

Istorijat srpske rakije i udruženja

  • Удружење

    Удружење

  • Neki naslov

    Neki naslov

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Omnis praesentium animi quasi aperiam aspernatur hic molestiae in dignissimos similique a quam totam commodi, enim porro eos debitis odit atque saepe non perspiciatis fugiat reprehenderit alias. Ipsam ut, perspiciatis quis est?

Мисија

Ракија произведена у Србији, поготову шљивовица, по квалитету и ароматичним својствима спада у светски врх јаких алкохолних пића, у рангу са сингле малт вискијем и француским коњаком.

Српски домаћини своје најбоље ракије чувају и пазе као драгоцено породично благо. У српској традицији квалитетна ракија је ствар угледа, престижа и части.

Овакав потенцијал , на жалост, данас не обезбеђује српској ракији оно место које заслужује, ни на домаћем, ни на иностраном тржишту.

У жељи да српској ракији обезбеде шампионску позицију, најбољи произвоћачи ракије у Србији основали су Националну асоцијацију произвођача ракије Српска ракија.

Мотив и циљ нашег удруживања су подизање квалитета и стандарда у производњи и потрошњи ракије и позиционирање српске ракије на светском тржишту јаких алкохолних пића.

Знамо да ову мисију можемо остварити заједно, удружени и јаки. И знамо да ћемо успети.

Зато што ми у Србији производимо најбољу ракију!

Upravni odbor udruženja